MAKFED’in başkanı yeniden Adnan Dalgakıran
MAKFED’in başkanı yeniden Adnan Dalgakıran

Makine imalat sanayinde faaliyet gösteren 3 bine yakın firmayı temsil eden 20 derneğin üst kuruluşu Makine Federasyonu’nun (MAKFED) 3’üncü Olağan Genel Kurulu’nda Adnan Dalgakıran, bir dönem daha yönetim kurulu başkanlığına seçildi.

Makine sektörünün öncelikleri doğrultusunda politikalar geliştirmek ve sektörel örgütlerin faaliyetlerini destekleyerek işbirliği kültürü oluşturmak amacıyla 2014 yılında 14 kurucu derneğin bir araya gelmesiyle kurulan ve bugün 20 üyeye ulaşan MAKFED’in 3’üncü Olağan Genel Kurul toplantısında mevcut başkan Adnan Dalgakıran, bir dönem daha başkanlığa seçildi.

Genel Kurul konuşmasında makine sanayiinin ekonominin itici gücü olduğuna dikkat çeken Dalgakıran, sektörün federasyon çatısı altındaki örgütlenmesini tamamlayarak geleceğe emin adımlarla yürüdüğünü söyledi.

Genel Kurul, Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin açılış konuşmasıyla başladı. Sektörün MAKFED çatısı altında güçlü bir örgütlenmeye kavuşmuş olmasının, planlama ve uygulamalarda getirdiği faydaların dile getiren Büyükdede, ülkemizde gerçekleştirilen büyük alt yapı ve endüstri yatırımlarından yerli makine imalatçılarının daha fazla pay almaları için tedbirler geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

‘Teknolojiye yatırımla niteliksel bir dönüşüm sağlamalıyız’

Genel kurulda söz alan MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran, Türkiye’nin dış ticaret açığının kapanmasında en etkin rolü makine sektörünün oynadığına dikkat çekti. Dalgakıran, “Makine sektörünün en önemli zenginliği, sahip olduğu insan kaynağıdır ve niteliksel dönüşümü sağlayacak asli unsur, beşeri sermayemizde bir dönüşüm gerçekleştirmektir. Biz, yatırım harcamalarımızı öncelikle teknolojik rekabette firmalarımızı öne çıkaracak unsurlar için yapabilmeliyiz. Oysa yatırım yeri maliyetleri, Ar-Ge’ye ayırabileceğimiz kaynakları daha baştan tüketiyor. Tüm bunların yanında, kayıt dışının körüklediği ölçeksizlik ve tekno-ekonomik kapasitelerde zaafiyet sorununu aşmaya çalışıyoruz. Üstelik bütün bunları, finansman maliyetlerinin yüksek olduğu bir süreçte başarmak için gayret ediyoruz” dedi.

Dalgakıran öncelikle ele alınması gerekli konuları kamu alımlarında yerli malına referans sağlayacak imkanlar yaratılması, Ar-Ge’ye kaynak tahsisinin arttırılması, yanında ciddi miktarda verilen yatırım destek ve teşviklerinde etki analizinin yapılması ve girişimci niteliğinin arttırılması olarak sıraladı.

Tüzük değişiklikleri sektörel açılımı hedefliyor

MAKFED tüzüğünde yapılan değişikliklerle federasyonu büyütme yönünde açılımlar yapılırken, her alt sektörden sadece bir derneğin üye kabul edilmesi uygulamasına devam edilmesi kararı alındı.

Asil ve yedek üyeler belirlendi

MAKFED 2020-20201 dönemi kurullarına göre yönetim kurulu asil üyeleri:

Adnan Dalgakıran, Cem Büyükcıngıl (AMD),Mehmet Sefa Targıt (AYSAD), Mustafa Merih Özgen (İMDER), Ender Akbaytogan (İSDER), Ayk Serdar Didonyan (İSKİD), Ali Eren (KBSB), Emre S. Gencer (MİB), Hüseyin Semerci (PAGDER), Kutlu Karavelioğlu (POMSAD), Şenol Önal (TARMAKBİR), Adil Nalbant (TEMSAD), Önder Bülbüloğlu (TEVİD). Yedek üyeler de Hasan Basri Kayakıran (ENOSAD), Mustafa Sabri Erol (AİMSAD), Cemal Dener (SAHA), Mehmet Özdeşlik (EFSİAD), İbrahim Yıldırım (EMOSAD)

şeklinde sıralanıyor.