31. AĞAÇ İŞLEME MAKİNESİ FUARI, SEKTÖRÜN EN BÜYÜK BULUŞMASINA İMZA ATTI
31. AĞAÇ İŞLEME MAKİNESİ FUARI, SEKTÖRÜN EN BÜYÜK BULUŞMASINA İMZA ATTI

Yerli ve yabancı ziyaretçi açısından etkin ve verimli bir pazarlama alt yapısı oluşturarak yıllardır sektörün ana tedarik noktası konumunda olan Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı, bu yıl da sektördeki makine ve yan sanayisinin en son trendlerinin sergilendiği ve belirlendiği bir platform oldu. Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD) üyeleri ile ağaç işleme makine ve teknolojileri alanında faaliyet gösteren firmaların en son ürünlerini görücüye çıkardığı 31. Ağaç İşleme Makinesi Fuarı, yerli ziyaretçilerin yanı sıra Yeni Zelanda’dan Amerika’ya, İspanya’dan Çin’e kadar çok geniş bir sektör profilini bir araya getirdi.

Ağaç işleme makineleri sektörünün Avrasya Bölgesi’ndeki en büyük fuarı olan 31. Ağaç İşleme Makinesi Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı, mobilya ve ahşap endüstrilerini 13-17 Ekim 2018 tarihleri arasında İstanbul’daki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde bir kez daha buluşturdu. 21. İntermob – Uluslararası Yan Sanayi, Aksesuarları, Orman Ürünleri ve Ahşap Teknolojisi Fuarıyla eş zamanlı olarak gerçekleştirilen 31. Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı, bu yıl 15 sergi salonu ve 52 bin 813 metrekarelik net sergi alanında bir rekora daha imza attı. 66 bin 587’si yurtiçinden, 9 bin 684’ü uluslararası olmak üzere toplam 76 bin 271 ziyaretçinin ağırlandığı fuarda, ziyaretçi sayılarında önemli artışlar yaşandı. En büyük artış son 5 yılda yüzde 90 ile uluslararası ziyaretçi sayısında görülürken, yurtiçi ziyaretçi sayısı yüzde 22, toplam ziyaretçi sayısı ile yüzde 27 artış gösterdi.
Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD) ve Reed Tüyap işbirliğinde düzenlenen ve her yıl olduğu gibi bu yıl da ahşap ve mobilya yan sanayi üreticileri ve ihracatçılarıyla sektörün yerli ve yabancı profesyonellerini bir araya getiren Ağaç İşleme Makinesi ve İntermob fuarları, kapılarının açık kaldığı 5 gün boyunca 106 ülkeden 76 bin 271 sektör temsilcisini aynı çatı altında buluşturdu. Katılımcı ve ziyaretçilerine beklentinin fazlasını sağlayan fuarlar, 35 ülkeden 857 katılımcı firma ve firma temsilciliğini 123 bin metrekare kapalı alanda toplayarak sektör katılımcılarından tam not aldı.

 

Yurtiçi 42, yurtiçi 41 alım heyeti bir araya geldi

Sektörün gelişimine katkı sağlamak için Reed Tüyap’ın davetlisi olarak fuara gelen; Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Mısır, Rusya, Sırbistan, Tunus ve Ukrayna’nın aralarında bulunduğu toplam 42 ülkeden alım heyeti, Türkiye’nin 41 ilinden alım heyetiyle Ağaç İşleme Makinesi ve Intermob fuarlarında bir araya geldi. Fuar kapsamında yurt içi ve yurt dışından gelen sektör profesyonelleri, sektörün gelişimi için önemli iş birliklerine imza attılar.

 

Promatt Özel Bölümü üçüncü yılını kutladı

2016 yılında ilk kez İntermob Fuarı bünyesinde görücüye çıkan Promatt; Yatak İmalatı Yan Sanayi, Ekipman, Hammadde ve Makineleri Özel Bölümü üç yıl içinde yatak endüstrisinin cazibe merkezi olmayı başardı. 13-17 Ekim 2018 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde üçüncü kez ziyaretçileri ile buluşan ve bu yıl da 13. salonda yer alan Promatt, İntermob’un kapsamını genişleterek fuarların daha geniş bir ziyaretçi kitlesine hitap etmesini sağladı.

İşletmelerde Ekonomik Sürdürülebilirlik ve Rekabet Paneli büyük ilgi gördü

Fuarın 3. günü olan 15 Ekim tarihinde Karadeniz salonunda yapılan Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin düzenlediği “İşletmelerde Ekonomik Sürdürülebilirlik ve Rekabet” temalı panele, fuar ziyaretçi ve katılımcılarının ilgisi büyük oldu. Sektörün masaya yatırıldığı panelde, işletmelerin ayakta kalması ve rekabet edebilmeleri için neler yapılması gerektiği konuşuldu.

Bir sonraki buluşma 12 Ekim 2019’da olacak

Ziyaretçilerin yüzde 57’si yeni tedarikçi, ürün veya hizmetler bulma ve satın alma amacıyla, yüzde 55’i yeni trend, teknoloji ve ürünler hakkında bilgi edinmek için, yüzde 45’i fuarda mevcut iş ortakları ile görüşme yapmak, yüzdce 26’sı ise yeni iş bağlantıları kurmak amacıyla Ağaç İşleme Makinesi ve Intermob fuarlarını ziyaret ediyor. Bu amaçlarla katılmak isteyen ziyaretçilerin ilgisinin her yıl arttığı Ağaç İşleme Makinesi ve Intermob fuarları, gelecek yıl 12-16 Ekim 2019 tarihlerinde önemli iş bağlantılarına ev sahipliği yapmaya ve yeni pazarlara açılmak ve mevcut pazar paylarını arttırmak isteyenler için etkin bir ticaret platformu olmaya devam edecek.

AİMSAD Başkanı Mustafa Erol: “Fuar için 20 ülkede çalışma yaptık”

Ahşap ve mobilya yan sanayi endüstrilerinin Avrupa-Asya eksenindeki en önemli buluşma noktası olan fuarı değerlendiren AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol, bu yıl fuara 12 bin dolayında yabancı ziyaretçi geldiğini, bunun büyük bölümünün alım heyetleri olduğunu söyledi. Erol, “Fuarımız Avrasya bölgesinde büyük bir fuar. Bu eksendeki ülkeler bu fuara gelmek için can atıyor. Bu fuarın Avrasya’da daha aktif olması için dernek olarak elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. 20 ülkede çalışmalar yaptık, özellikle makine distribütörlerini ve büyük mobilyacıları bu fuara getirmek için ikna çabalarında bulunduk. 12 binin üzerinde birebir belirlediğimiz firmaya düzenli gönderimler yaptık, anketler düzenledik. Çok ciddi geri dönüşler aldık. Bunun fuara etkileri büyük oldu” dedi.

Bu yılki fuarda çok fazla yenilik olduğunu belirten Erol, özellikle yeni versiyonlu makineler, Endüstri 4.0’a ve Yeşil Makine’ye daha yakın sistemlerin dikkat çektiğini bildirdi. Euro-Dolar kurlarında yaşanan değişim sebebiyle özellikle imalatçı firmaların bu fuarı başarılı geçirdiğini kaydeden Erol, “İthalatçılar yeniliklerini gösterdi, imalatçı firmalar da son dönemde yapmış oldukları Ar-Ge çalışmalarını sergiledi” diye konuştu.

“Dövizdeki yükseliş sektöre fırsat sundu”

AİMSAD Başkanı Mustafa Erol, ekonomide yaşanan durgunluğun imalatçılar için çok iyi olduğunu söyleyerek, “Krizler fırsat yaratır. Firmalar her krizde bir atak yapar, özellikle Türk firmaları bunu çok iyi yapar. Bu sebeple bence 2018 bizim firmaların atak yılı olacak. Firmaların ciddi bir atak yapacağını ve kendilerini yenileyeceğini düşünüyorum. Özellikle dolar ve Euro’nun yükselmesi firmalara artı yüzde 10 iskonto yapma şansı doğurdu. Bundan dolayı rakiplerimize karşı avantaj sağladık. Bunun olumlu etkilerini 2019’da göreceğiz” yorumunda bulundu. Türkiye’nin bir ağaç ve mobilya ülkesi olduğunu belirten Erol, “İç sektörde ithalatın çok pahalı olmasından dolayı yerli büyük mobilya firmalarının yerli makineye döneceğini düşünmekteyiz” dedi.

“İhracatını artıran kazanacak”

Firmaların yaşanan ekonomik gelişmeleri yakından izlediğini ve şu anda ciddi bir bekleme pozisyonunda olduklarını dile getiren Erol, 2018’in ilk 6 ayının normal büyüme, ikinci altı ayının ise negatif büyüme olarak gerçekleştiğini, 2019’da bunun artıya doğru döneceğini söyledi. Erol sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kurlardaki artış ve iç pazardaki durgunluk sebebiyle firmalar kendilerini geliştirmek zorundalar. İhracatta rekabet edebilmek için mecburen Ar-Ge yapmak zorundalar. Dünyada rekabet edebilmek için fiyatınızla teknolojinizin belli bir seviyede olması lazım. Teknolojisini yenilemiş, verimliliğini arttırmış, fiyatı da uygun makineler demek ihracatın artması demek. Bunu da eylül ayındaki verilerde gördük. İhracatta makine imalat sanayinde yüzde 30’a yakın bir büyüme gerçekleşti. Bu durumda krizler demek ki fırsatlar da yaratıyor. Bundan sonra sadece yurt içine imalat yapan firmaların karlılık yaratması çok zor. O yüzden ihracatla yüzde 50-50 kabul edilebilir seviye. İhracatını bu rakamların üzerine çıkaranlar ciddi bir kazanım elde edecektir.”

Rus heyeti, Woodtech ve İntormob fuarlarını ziyaret etti

Rusya Federasyonu Kostroma Bölgesi Valisi Sergei Sitnikov, Rusya Federasyonu Kostroma Bölgesi Vali Yardımcısı Yurii Markov, Rusya Federasyonu Kostroma Bölgesi Vali Asistanı Marat Hasanov, Rusya Federasyonu Ticaret Mümessili Aidar Gaşigullin, Rusya Federasyonu Ticaret Mümessiliği Baş Danışmanı Artur Leontev ve beraberindeki firmaların oluşturduğu Rus Heyeti, 2018 yılı Woodtech ve İntormob fuarlarını 13 Ekim tarihinde ziyaret etti. AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol, MAKSDER Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Çınar, TÜYAP Fuarcılık A.Ş. Yönetim Başkanı Bülent Ünal, TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü ve Reed TÜYAP Fuarcılık Genel Müdür Yardımcısı Fatih Özmert ile bir araya gelen heyete, fuarlar hakkında detaylı bilgi verildi. Rus heyeti ise, Rus ağaç işleme sektörü ve beraberindeki firmalar hakkında bilgi aktararak işbirliği çağrısında bulundu. İki tarafın fuarı birlikte gezdiği organizasyon, verilen öğle yemeğinin ardından sona erdi.

31. Ağaç İşleme Makinesi Fuarı AİMSAD Üye Katılımcı Firmaları