270 milyon dolarlık pazarda, Türkiye’nin payı 1 milyon dolar ile sınırlı kaldı
270 milyon dolarlık pazarda, Türkiye’nin payı 1 milyon dolar ile sınırlı kaldı

Çevresi mobilya ve ağaç işleme makine sanayisinin güçlü ülkeleri ile çevrili olan Avusturya söz konusu sektörlerde çok büyük paylara sahip olmasa da göz ardı edilmemesi gereken ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye ile hem mobilya sanayisinde hem de ağaç işleme sanayisinde çok düşük ticaret rakamlarına sahip olan Avusturya, 2022 yılın sonunda yaklaşık 270 milyon dolarlık AİM ithalatı gerçekleştirdi. Türkiye’nin payı ise 1 milyon dolar ile sınırlı kaldı.

Orta Avrupa’da denize kıyısı olmayan Avusturya, batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çek Cumhuriyeti ile komşu. Demokratik federal bir cumhuriyet olan Avusturya Burgenland, Karintiya, Aşağı Avusturya, Yukarı Avusturya, Salzburg, Steiermark, Tirol, Vorarlberg ve Viyana olmak üzere dokuz eyaletten oluşuyor. 83 bin 879 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan ülkenin yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusu var. Ekonomisi sanayi, turizm ve tarıma dayalı olan ülkede tarıma elverişli topraklar az olmasına karşılık, bol ürün alabilmek için II. Dünya Savaşı’ndan sonra modern tarım hızla gelişmiş. Ülkenin alçak bölgelerinde bulunan çayırlık alanlarda ise hayvancılık yapılıyor. Ekonomisinin ana kaynağını meydana getiren sanayi dalında, pik demir, ham çelik, alüminyum üretimi ön sıralarda yer alıyor. Kağıt, kimyasal madde ve plastik ise diğer sanayi ürünleri arasında yer alıyor.

Dünyanın önde gelen tabii magnezit üreticisi olan Avusturya’nın, Schwechat'taki büyük petrol rafinerisi, ülkenin toplam petrol ve petrol ürünleri tüketiminin dörtte üçünü karşılıyor. Geniş ormanlarından elde edilen kerestenin sadece bir bölümü ülkede işleniyor ve işlenmemiş kereste ülkenin başlıca ihraç ürünleri arasında yer alıyor. Avusturya’nın önemli ihraç ürünleri; makineler, elektronik araçlar, maden ürünleri, kağıt, elektrik enerjisi, ve gıda maddelerinden oluşuyor.

Centre of Industrial Studies (CSIL) tarafından EUMABOIS için hazırlanan World Furniture Outlook verilerine göre; Avusturya 2022 yılı sonunda rapora konu olan ülkeler arasında, 2,3 milyar dolarlık mobilya üretimi ile 30’uncu, 1,3 milyar dolarlık ihracatıyla 26’ncı, 2,5 milyar dolarlık ithalatı ile 15’inci, 3,6 milyar dolarlık yurt içi satışı ile 19’uncu sırada yer aldı. 2021 yılı sonunda yaklaşık 2,4 milyar dolarlık mobilya ithalatı gerçekleştiren ülke, 2020’de 2 milyar dolarlık, 2019’da 2,1 milyar dolarlık, 2018 yılında ise 2,3 milyar dolarlık üretim yaptı. Rapora konu olan 2013 yılından 2022 yılına kadar Avusturya’nın yıllık 2 milyar dolarlık mobilya üretimi yaptığı görüldü.

Avusturya’nın en önemli ticari partneri komşusu Almanya

Mobilya ihracatına yönelik verilere bakıldığında, 2022 yılında 1,3 milyar dolarlık ihracat yapan ülkenin 2021 yılı sonunda 1,3 milyar dolarlık, 2020’de yaklaşık 1,2 milyar dolarlık ihracata imza attığı görüldü. Avusturya’nın 2022 yılı boyunca en fazla ihracat yaptığı ülke yüzde 42,2 oran ile komşusu Almanya oldu. Almanya’yı yüzde 11,6 ile bir diğer komşusu İsviçre, yüzde 5,1 ile Polonya, yüzde 3,9 ile İtalya, yüzde 3,4 ile Slovakya, yüzde 3 ile Fransa, yüzde 2,9 ile Macaristan, yüzde 2,5 ile ABD, yüzde 2,4 ile Slovekya ve yüzde 2,2 ile Çek Cumhuriyeti takip etti. Avusturya’nın yıllık mobilya ithalatı, ihracatı gibi 2013 yılından beri stabil bir seyir izliyor. 2022 yılında yaklaşık 2,6 milyar dolarlık ithalat yapan Avusturya’nın 2021 yılına 2,7 milyar dolarlık, 2020’de 2,3 milyar dolarlık, 2019’da ise 2,6 milyar dolarlık mobilya ithalatı gerçekleştirdiği kaydedildi. Avusturya’nın 2022 yılında en çok mobilya ithalatı yaptığı ülke yine Almanya oldu. Avusturya 2022 yılında neredeyse tüm mobilya ithalatının yarısını Almanya’dan gerçekleştirdi. İkinci önemli ithalat pazarı ise yüzde 10,2 ile Polonya oldu. Birinci ve ikinci sırada yer alan ülkeler arasındaki fark Avusturya için Almanya’nın çok önemli bir partner olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Polonya’dan sonra sırasıyla, yüzde 7,6 ile Çin, yüzde 7,5 ile İtalya, yüzde 2,7 ile Çek Cumhuriyeti, yüzde 2,6 ile Slovakya, yüzde 1,8 Slovenya geldi. Hem ithalat hem de ihracat verileri incelendiğinde Türkiye’nin Avusturya ile mobilya ticaretinin gelişmediği görüldü.

Yurt içi mobilya satışında daralma yaşanması öngörülüyor

CSIL Raporuna göre; 2022 yılında 3,6 milyar dolarlık, 2021 yılında 3,8 milyar dolarlık ve 2020 yılında ise 3 milyar dolarlık yurt içi mobilya satışı gerçekleştiren Avusturya’nın 2023 yılı sonunda yurt içi mobilya satışında yüzde 3’lük bir daralma, 2024 yılı sonunda ise yüzde 1’lik bir büyüme kaydetmesi öngörülüyor.

En çok üretim diğerleri grubunda yer alan mobilyalarda yapıldı

Mobilya üretim segmentleri incelendiğinde; Avusturya’nın 2022 yılı sonunda yüzde 64’lük bir pay ile en çok diğerleri grubunda yer alan mobilya üretimi yaptığı görüldü. Ayrıca toplam mobilya üretiminin yüzde 18’ini mutfak mobilyaları, yüzde 12’sini ofis mobilyaları ve yüzde 6’sını koltuk, kanepe, sandalyeler oluşturdu.

4 ürün grubunda hiç ihracat yapılamadı

Türkiye’nin, 2022 yılı sonunda yaklaşık 270 milyon dolarlık ağaç işleme makine ithalatı gerçekleştiren Avusturya’ya gerçekleştirdiği AİM ihracatı çok düşük seviyelerde seyrediyor. 2022 yılında sadece 1,2 milyon dolarlık ağaç işleme makine ihracatı yaptığımız Avusturya’ya 4 ürün grubunda hiç satış gerçekleştirilemedi. Türkiye geçtiğimiz yıl sonunda Avusturya’ya 969 bin dolar ile en çok diğerleri grubunda yer alan makinelerin ihracatını gerçekleştirdi. Çeşitli makine işlemlerini bu işlemler arasında alet değiştirmeden yapan makinelerde, işleme merkezlerinde, bükme veya birleştirme makinelerinde ve yarma, dilme veya soyarak yaprak halinde açma makinelerinde ise hiç ihracat gerçekleşmedi.

En fazla planya, freze veya keserek kalıplama makineleri ithalatı gerçekleştirdi

2022 yılında yaklaşık 70 milyon dolar ile en fazla planya, freze veya keserek kalıplama makineleri ithalatı gerçekleştiren Avusturya’nın en çok ithalat yaptığı ürün grubu ise 60 milyon dolar ile testere makineleri oldu. Testere makinelerini sırasıyla; çeşitli makine işlemlerini bu işlemler arasında alet değiştirmeden yapan makineler, işleme merkezleri, diğerleri grubunda yer alan makineler, delik açma veya zıvanalama makineleri takip etti.