Güney Asya’nın iddialı oyuncusu: Hindistan
Güney Asya’nın iddialı oyuncusu: Hindistan

2023 yılı mobilya üretiminde global çapta 5. sırada yer alan Hindistan’ın, ağaç işleme makine ithalatında sürekli artış gösteren bir grafiğe sahip olduğu gözlemleniyor. Hindistan’ın ağaç işleme makine ithalat pazarında, Türkiye’nin elde ettiği pay ise genel hacim karşısında küçük kalıyor.

Hindistan, Güney Asya’nın kalbinde yer alan ve dünya üzerindeki en büyük ikinci nüfusa sahip ülke olarak; zengin tarihi, kültürel çeşitliliği ve ekonomik dinamizmi ile biliniyor. Geçtiğimiz yıllarda Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan Hindistan Ülke Profili Raporunda; Hindistan’ın son yıllardaki reel büyüme verilerine bakıldığında, ülke ekonomisinin 2020’de yüzde 6,6 küçüldüğü, 2021 yılında yüzde 9,1 ve 2022 yılında da yüzde 7,2 oranlarında büyüme kaydettiği görülüyor. Hindistan satın alma gücü seviyesine bakıldığında da ABD ve Çin’in ardından dünyanın üçüncü büyük ekonomisi konumunda.

Centre for Industrial Studies (CSIL) tarafından hazırlanan CSIL Mobilya Sektör Raporu’na göre; Hindistan mobilya sektörü 2023 yılı sonunda 19,7 milyar dolarlık üretim değeriyle dünyada beşinci sırada yer aldı.  Ülkenin mobilya ihracatı ise 1,9 milyar dolar ile dünya sıralamasında 20’nci, mobilya ithalatı da 1,6 milyar dolar ile 22’nci sırada yerini aldı.

Mobilya ithalatında ilk sıradaki ticaret ortağı “Çin”

Raporda aktarılan ithalat verilerinde Hindistan’ın 2023 yılında mobilya ithalatı konusunda en büyük ticaret ortağının, yüzde 69,5’lik bir pay ile Çin olduğu görüldü. Bu oran Çin’i, Hindistan için açık ara en önemli ithalat kaynağı yapıyor. İthalatta ikinci sırayı yüzde 4,8 ile İtalya alırken, üçüncü sırada ise yüzde 4 ile Malezya yer aldı. Bu ülkeleri, yüzde 3 ile Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 2,9 ile Almanya, yüzde 2,1 ile Sri Lanka, yüzde 2,1 ile Güney Kore, yüzde 1,6 ile Tayland, yüzde 1,4 ile ABD ve son olarak yüzde 1,2 ile Japonya takip ediyor.

Amerika: en büyük mobilya ihracat pazarı

Hindistan’ın mobilya ihracatının 2021 ve 2022 yıllarında sabit kaldığı belirtilen raporda; ihracatın her iki yılda da 2,2 milyar dolar seviyelerinde gerçekleştiği görüldü. Ancak, 2023 yılında bu rakam 1,9 milyon dolara düşerek gerileme trendine girdiğini gösterdi. 2023 yılında Hindistan’ın en büyük mobilya ihracat pazarı, toplam ihracatının yüzde 44,6’sını oluşturan ABD oldu. ABD’yi sırasıyla yüzde 9,8 ile Almanya, yüzde 8,6 ile Hollanda, yüzde 5,4 ile Birleşik Krallık, yüzde 4,7 ile Fransa, yüzde 3,4 ile Kanada, yüzde 2,4 ile Avusturalya, yüzde 2,3 ile Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 1,7 ile İspanya ve yüzde 1,5 ile Suudi Arabistan izliyor.

Yurt içi satışlarda yükseliş görülüyor

Hindistan’da mobilya sektörünün, yurt içi satışlar açısından son yıllarda gözle görülür bir artış kaydettiğini belirten rapora göre; 2021 yılında 16,1 milyar dolar olan yurt içi satışlar, 2022 yılında 18,4 milyar dolara ve 2023 yılında ise 19,3 milyar dolara yükseldi. Söz konusu artış, Hindistan’ı rapora konu olan ülkeler arasında yurt içi mobilya satışlarında dördüncü sıraya taşıdı. Hindistan’ın mobilya sektörü için 2024 ve 2025 yıllarında yıllık yüzde 4’lük bir büyüme öngörülüyor.

Hindistan pazarında ağaç işleme makine ithalatında gözle görülür bir artış yaşanıyor

Hindistan’ın ağaç işleme makine ithalatı, son yıllarda gözle görülür bir artış gösterdi. Bu eğilim, 2020 yılında 80,7 milyon dolarlık ithalat ile başladı, ardından 2021 yılında daha da ivme kazanarak toplam ithalatı 118,5 milyon dolara çıkardı. Bu artış, Hindistan’ın ağaç işleme makine sektöründeki büyüme ihtiyacını ve artan talebi yansıtıyor. 2022 yılı sonunda ise Hindistan’ın ağaç işleme makine ithalatı bir önceki yıla göre daha da artış göstererek toplamda 138,2 milyon dolarlık bir ithalata ulaştı. Ürün gruplarına bakıldığında ise en çok ithalatı 57,7 milyon dolar ile diğerleri grubunda yer alan makinelerde gerçekleştirdiği görülüyor. İkinci sırada da 20,5 milyon dolar ile taşlama, zımparalama veya parlatma makineleri yer alıyor. Sırasıyla diğer ürünler de 14 milyon dolar ile testere makineleri, 12,2 milyon dolar ile bükme veya birleştirme makineleri, 9,48 milyon dolar ile planya, freze veya keserek kalıplama makineleri, 9,48 çeşitli makine işlemlerini bu işlemler arasında alet değiştirmeden yapan makineler, 8,1 milyon dolar ile yarma, dilme veya soyarak yaprak halinde açma makineleri, 4,7 milyon dolar ile delik açma veya zıvanalama makineleri, 1,8 milyon dolar ile işleme merkezleri makineleri olarak sıralanıyor.

Türkiye’nin Hindistan’a AİM ihracatı, 2022 yılında 1,2 milyon dolar seviyesinde kaldı

Türkiye’nin Hindistan’a yapmış olduğu ağaç işleme makine ihracatı nispeten sabit bir düzey izleyerek, 2020 yılında 1,2 milyon dolar, 2021 yılında, 1,06 milyon dolar, 2022 yılında ise 1,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hindistan’ın genel ağaç işleme makine ithalat hacmi içinde Türkiye’den yapılan ihracatın küçük bir paya sahip olduğu da bu verilerle dikkatleri üstüne çekiyor. Türkiye 2022 yılında Hindistan’a en çok satışı 482 bin dolar ile testere makinelerinde yaptı.  Bu satış, belirli ürün kategorilerinde Türkiye’nin rekabetçi olabileceğini ve potansiyelini artırabileceğini gösteriyor. İkinci sırada ise 196 bin dolar ile diğerleri grubunda yer alan makineler yer alıyor. Taşlama, zımparalama veya parlatma makineleri de 144 bin dolar ile üçüncü sıraya yerleşti. Türkiye’nin, çeşitli makine işlemlerini bu işlemler arasında alet değiştirmeden yapan makineler ve işleme merkezleri ürün gruplarında ise 2022 yılında Hindistan’a hiç ihracat yapamadığı görüldü.