Ahşap, doğallığı ve özgünlüğüyle ticari mekanların tercihi oldu
Ahşap, doğallığı ve özgünlüğüyle ticari mekanların tercihi oldu

Türkiye’de son yıllarda fuarcılık alanında yaşanan hızlı büyüme ve mağazacılık sektöründeki gelişme, hem fuar stantlarında hem de mağaza dekorasyonlarında ahşabın daha çok yer bulmasını sağlıyor. Ahşabın doğal bir ürün olması ve özel üretim için işlenebilirliğinin kolaylığı, kullanımda tercih sebeplerini oluşturuyor. Ahşabın daha çok ticari mekan dekorasyonu ve mağaza ekipmanları sektöründeki payının artması beraberinde bu alanda üretilen ahşapların işlenmesinde kullanılan makinelere olan ilgiyi de artırıyor.

Mobilya ve dekorasyon; işlevsel özellikleri ile mekânları kullanışlı hale getiren, estetik değeriyle de yaşadığımız ya da çalıştığımız mekanların sıcak, sevimli ve renkli ortamlar haline gelmesini sağlayan bir alan. Sanatın, estetiğin ve tekniğin bir araya gelmesiyle hayat bulan bu alanın birçok kolundan biri de ticari mekan dekorasyonu ve mağaza ekipmanları sektöründe kendini gösteriyor.

Türkiye’de son yıllarda fuarcılık alanında yaşanan hızlı büyüme ve mağazacılık sektörünün gelişimi, hem firma stantlarında hem de mağaza dekorasyonlarında ahşabın daha çok yer bulmasını sağlıyor. Ahşabın doğal bir ürün olması ve özel üretim için işlenebilirliğinin kolaylığı, kullanımda tercih sebeplerini oluşturuyor.

Sektördeki firmalar butik mağazacılığın olmazsa olmaz malzemelerinden biri olan ahşapla ilgili dünyadaki farklı ve yenilikçi uygulamaları, trendleri yakından takip ediyor. Ticari ve kültürel yapılardan ofis mekanları, fuar stantları, mağaza, showroom gibi ticari mekanların gereksinimini karşılayabilecek mekan sistemleri, özel ürünler ve çözümler sunan Türkiye’deki firmalar arasında sadece yurtiçine hizmet verenlerin yanı sıra yurtdışına hizmet vererek projeler üretenler de var. Her markanın konseptinin farklı olması, ahşabın mağaza konseptine göre metal, cam, pleksi, deri gibi malzemelerle birlikte kullanılmasına neden oluyor. Bu mağazalarda kullanılan her bir malzemenin en kaliteli ve en dayanıklı şekilde seçilmesi ve en estetik şekilde uygulanması ise kilit noktaların başında geliyor.

Ahşap stantlarda özel imalat mümkün. Özel stantlar daha çok firmanın kendine özgün tasarımını ön plana çıkarıyor. Genelde ahşap malzemenin işlenmesiyle oluşan bu özel stantların modüler stantlara göre avantajı daha esnek ve estetik olmaları. Özel stantların maliyetleri ise modüler stantlara göre daha fazla.

kapakhtablo1kapakhtablo2

Fuarlara artan önem stantlara da ilgiyi artırdı

Fuar standı tasarımının özünü iletişim oluşturuyor. Modüler sistemler ya da özel üretim çözümlerle özgün, benzerlerinden ayrışan ve kimliğiyle öne çıkan mekanlar ve hacimler yaratılmasının amaçlandığı stantlarda, ahşabın da giderek tercih edildiği dikkat çekiyor.

Stant yeri seçimi ve dizaynı, katılımcı firmalar için büyük önem taşıyor ve fuar katılımından elde edilecek başarı üzerinde önemli bir rol oynuyor. Firmalar fuar alanında ziyaretçilere kendilerini ve ürünlerini tanıtarak onlarla ilişki kurabilmelerinin ilk adımı olarak onların ilgisini toplayarak standa çekmek olduğunu son yıllarda daha çok algılamış durumdalar. Bu da ancak stant için doğru yer seçimi ve uygun dizaynla mümkün oluyor. Stant, bir fuarda katılımcının ürün ve hizmetlerini sergilemek amacı ile kiraladığı alan ve bu alan üzerinde kurduğu sergi tasarımından oluşan bir sistem sistemi içeriyor. Stantlar, sergilenen ürünler ile katılımcı işletmenin çekiciliğini bir arada yansıtabilmek için hem büyüklük hem dizayn hem de görüntü olarak belirli standartlara sahip olmak durumunda. Bu nedenle standın yeri ve şekli kadar standın nasıl dekore edileceği, bu dekorasyonun firma amaçlarına, vizyonuna uygunluğunun nasıl sağlanacağı ve ziyaretçilerin dikkatini çekip çekemeyeceği de önem taşıyor. Stant düzenlenirken, firmayı tamamen yansıtmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Mimari, grafik ve teknik fikirlerin uygulamaya konulmasıyla gerçekleşecek bu ilgi ile fuarları gezen kişilerin kuruma yönelik ilgisini artırmak mümkün.

Ahşap, mağaza ve showroom çözümlerinde kullanım alanı buluyor

Farklı konfigürasyonlara ve değişen mekan gereksinimlerine göre uyarlanabilen sistemler, yüksek teknolojinin olanaklarıyla kalıcı bir altyapı oluşturuyor ve değişime açık mekan düzenleri yaratıyor. Modüler raf sistemleri, display üniteleri ve grafik alanlar ile ürünün potansiyelini ortaya koyan, alıcıyla doğru iletişim kurarak alışverişi yönlendiren ve kısa zamanda dönüşebilen mekan çözümleri, perakende sektörünün en önemli unsurlarından biri.

2015 yılında ithalat arttı, ihracat azaldı

Ahşabın daha çok ticari mekan dekorasyonu ve mağaza ekipmanları sektöründeki payının artması beraberinde bu alanda üretilen ahşapların işleyen makinelere olan talebi de artırıyor. Ticari mekan dekorasyonu ve mağaza ekipmanları sektöründe kullanılan ahşap ve mobilya makinelerinin 2014 yılı sonunda toplam ithalatı 336 milyon dolar, ihracatı ise 101 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2015 yılında ise ihracat gerileyerek 85 milyon dolar, ithalat ise artış göstererek 344 milyon dolar oldu.

Toplam rakamlar içerisinde en büyük payı ağaç işleme presleri ile boya hatları alıyor. Ağaç işleme preslerinin 2014 yılı sonunda ithalatı 38 milyon dolar, ihracatı ise 1.5 milyon oldu. 2015 yılında ise ithalat rekor bir büyüme gerçekleştirerek 129 milyon dolar, ihracat ise 2.2 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Boya hatlarında ise 2014 yılı sonunda ihracat 40 milyon dolar, ithalat ise 193 milyon dolar oldu. 2015 yılı sonunda boya hatları sektör genelinde olduğu gibi gerileme kaydetti ve ihracatı 35 milyon dolar, ithalatı ise 144 milyon dolar olarak gerçekleşti. Boya hatları ticaretinde en büyük paya, püskürtmeli / sprey boya makineleri ile konveyörler sahip bulunuyor. Hem ihracatın hem de ithalatın yüzde 80’ini bu makineler oluşturuyor.