Avrupa ağaç işleme sektörünün buluşma noktası İstanbul oldu
Avrupa ağaç işleme sektörünün buluşma noktası İstanbul oldu

Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD), Avrupa Ağaç İşleme Makinesi İmalatçıları Federasyonu’nun (EUMABOIS) Genel Kurulu’na İstanbul’da başarıyla ev sahipliği yaptı.

Avrupa’da ağaç işleme sektöründe faaliyet gösteren 14 ülke derneği ile 2 firmayı bir araya getiren Avrupa Ağaç İşleme Makinesi İmalatçıları Federasyonu’nun (EUMABOIS) Genel Kurulu, Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği’nin (AİMSAD) ev sahipliğinde İstanbul’da Çırağan Sarayı’nda 27-28 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildi.

EUMABOIS’in, Avrupa genelinde temsil ettiği toplam 800 imalatçı firma ile dünya üzerindeki sektörel üretim ihtiyacının yüzde 56’sını temsil ettiğini dile getiren AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Erol, ağaç işleme makineleri ve yan sanayisi imalatçıları tarafından Avrupa ülkelerinde tesis edilmiş olan sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren EUMABOIS’in, federatif yapıda bir çatı meslek örgütü olarak faaliyet gösterdiğini açıkladı. AİMSAD’ın 2014 yılında kurulduğunda bizzat davet edilerek EUMABOIS’e üye kabul edildiğini hatırlatan Erol, 2016 yılından bu yana da EUMABOIS’ın seçilen 5 yönetim kurulu üyesinden biri olarak görevlerini sürdürdüklerini söyledi. Başkan Erol, “Bu kadar etkin bir sivil toplum örgütü oluşu ve arada kurulan bu ilişkiyi göz önüne aldığımızda EUMABOIS Genel Kurulu’nun Türkiye’de yapılması son derece önem taşıyor” diye konuştu.

EUMABOIS’in bir parçası olmaktan memnuniyet duyduklarını ifade eden Erol, “Euro ve dolar kurlarından kaynaklı iç piyasalarda bir kriz yaşanmasına rağmen, son 3 yılda olduğu gibi üreticiler olarak ihracatımızı arttırmaya gayret ediyoruz. Ülke olarak sektörümüzde 3 yıldır cari açık vermeden ilerliyoruz. Bunu da sürdürmeye gayret ediyoruz. 13-17 Ekim 2018 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek Ağaç İşleme Makinesi Fuarı ile de iç piyasanın rahatlayacağını umuyorum” dedi.

“Türkiye üçüncü büyük üretici ülke”

EUMABOIS Başkanı Jürgen Köppel ise yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Euro ve dolar kurları açısından iç piyasada zorluklar yaşasa da Avrupa’da Almanya ve İtalya’dan sonra gelen en büyük üretici ülke olduğunu söyledi. Köppel, “Dolayısıyla, bu süreci kolay bir şekilde atlatacağınızı düşünüyorum. Bu tür ekonomik krizler ülkelerde hem üreticilerin ihracata ve Ar-Ge yapmaya yönelmesini hem de krizleri atlatmak için daha da güçlenmesini tetikler. Türkiye de umarım bunu fırsat bilir ve ihracattaki konumunu daha da yukarıya çıkarır” diye konuştu.

Ağaç işleme makineleri sektörünün çok kritik bir periyodu geride bıraktığını kaydeden Köppel, 2018 yılı sonunda gayri safi yurtiçi hasılanın dünyada toplam yüzde 3.3 artmasının beklendiğini, bu rakamın Avrupa’da ise yüzde 2.5 olduğunu bildirdi. Köppel, “Derneklerimizden aldığımız bilgilere dayanarak, sektörümüzün 2017 yılı sonunda 7.5 milyar Euro’luk bir büyüklüğe ulaştığını görüyoruz. Almanya ve İtalya toplam üretimin yüzde 72’sini gerçekleştiriyor. Türkiye ise yüzde 5 ile üçüncü sırada bulunuyor. Bu güzel gelişmelerin kuşkusuz en büyük nedenleri firmaların katılım sağladığı fuarlar. EUMABOIS olarak her yıl birçok fuar ile anlaşma yaparak, bizler de dernek üyelerimizin katılımlarında avantaj sağlıyoruz ve sağlamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.