Ağaç işleme makinaları sektörünün tecrübeli firmalarından olan Maymak Makina, müşterilerden gelen talepler doğrultusunda geliştirdikleri ürünlerle müşteri memnuniyetini ön planda tutuyor. Nevşehir’in merkezinde, 1000 metrekarelik alandaki fabrikalarında yılda 150-200 makine Maymak, özellikle ahşap kapılara kol, kilit yeri açan makineler ve kapıları ebatlayan makineler konusunda uzman. 1975 yılında kurulan firmanın en büyük avantajlarından biri, sahip olduğu tecrübesi. Avrupa’daki benzer makinelerle kıyaslandığında Türk makinelerinin benzer kalitede olmasının yanı sıra, uygun fiyat avantajı nedeniyle tercih edilebildiğini söyleyen Maymak Makina Genel Müdürü Selman Türkdönmez, “Kurun yükselmesi, Türkiye’den makine almak isteyen yurt dışındaki müşteriler için bizi daha cazip bir hale getirdi. Bunu da avantaja çevirmek lazım” dedi.
Maymak Makina Genel Müdürü Türkdönmez ile ağaç işleme makinesi sektörünün sorunlarını, bu konuda atılması gereken adımları ve Maymak Makina’nın hedeflerini konuştuk.
Maymak Makina 1975 yılında kuruldu. İsmi, Mehmet, Ahmet, Yaşar adındaki kurucu 3 kişinin baş harflerinden üretildi. 2007 yılında Maymak Makine olarak limited şirkete dönüştük. Ağaç işleme makineleri üretimi yapıyoruz. Nevşehir merkezde, 1000 metrekarelik fabrikamızda üretimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Makinelerimizde C belgeleri, İSO belgeleri, kalite belgeleri mevcut.
Kapı kol kilit yeri açan makineyi, ahşap kapılara kilit kol kilit yeri açan makineyi üretiyoruz. Çoğunlukla kapı üretim makineleri yapıyoruz. Kapının kasa 45 kesim makinesini, yine kapıyı ebatlayan makineleri üretiyoruz.
1975 yılından beri gelen bir tecrübemiz var. İlk önce kalite. Kaliteden ödün vermeden üretim yapıyoruz. Bu da bize önemli bir avantaj sağlıyor. Müşteri memnuniyetleri çok önemli bizim için. Müşterilerimiz de çok memnunlar.
Yıllık 150-200 adet çeşitli alanlarda makine üretiyoruz. Bir kalem üzerinde değil. Son yıllarda ihracata da ağırlık vermeye başladık. Yoğun değil, ama başladık. Yurt dışı fuarlarını önemsiyoruz, üretimimizin çoğunluğunu yurt dışına vermek istiyoruz. İhracatın üretimdeki payını artırmayı hedefliyoruz. Üretimimizin en az yüzde 50’sini ihraç etmeyi planlıyoruz.
Tabii ki bu bir avantajdır. Avrupa ile rakip olduğumuz makineler de var, rakip olmadığımız makineler de var. Ama ağaç işleme sektöründe iyi bir yerdeyiz. Kurun yükselmesi yurt dışından, Türkiye’den makine almak isteyen müşteriler için bizi daha cazip bir hale getirdi. Bunu da avantaja çevirmek lazım. İlerleyen günlerde daha iyi olmasını umuyoruz.
Tabii ki, yenilik bitmiyor. Her geçen gün daha da gelişiyor. Bu gelişime de ayak uydurmaya çalışıyoruz. Piyasada müşterilerimizin talepleri doğrultusunda istekler geliyor. Daha çok o isteklere cevap vermeye çalışıyoruz. Bizim de araştırmalarımız var, hangi makineye ihtiyaç olduğunu araştırıyoruz, müşterilerimizle konuşuyoruz. Bunun yanı sıra müşterilerimizden bize gelen talepler var. Bunları da değerlendiriyoruz. Bu doğrultuda yeni üretimler, makineler yapıyoruz.
Ağaç işleme makineleri sektörünün 50-60 yıllık bir geçmişi var. Sektörün Türkiye’de geldiği nokta daha iyi olmalı. İyi bir noktadayız ama daha da iyi olabiliriz. Bu konuda Avrupa’yı örnek verebiliriz. Avrupa’da üretilen makineler gibi de olabiliriz ama tam o aşamada değiliz, biraz gerideyiz ülke olarak. Daha iyi olabiliriz.
Müşterilerin isteklerine cevap vermek ve Ar-Ge yapmak gerekiyor. Bu daha etkili bir çözüm oluyor, ama bu kısa zamanda olacak bir iş değil. Uzun bir vadede olabiliyor. Her geçen gün yeni bir şeyler yapmak ve geride kalmamak mecburiyetindeyiz.
İlk aklıma gelen şu; üretim yapmak çok zor. Personel çalıştırıyoruz. Personelle de anlaşmak, onları yönlendirmek çok zor oluyor. Bir şeyler üretip başarmak kolay olmuyor. Devlet destekleri yeterli değil. Daha üreticiye yönelik destekler olabilir. Üreticinin daha kolay üretmesi, yatırım yapması için, daha güvenli olması için bir girişim olabilir. Onun dışında kurun yükselmesi dezavantaj oldu. Bir yandan ihracat yapmak için bir avantaj oldu, ama onun dışında dezavantaj oldu. Çünkü maliyetlerimizi çok etkiledi. Maliyetler arttı, arttığı için satmakta zorlanıyoruz.
Birinci öncelik fuarlar. Fuarlar çok önemli. Biz de Maymak olarak fuarlara önem veriyoruz, vakit ayırıyoruz, bütçe ayırıyoruz. Müşteri ile buluşmak ve pazara açılmak için en iyi organizasyon bence fuar. AİMSAD da bu organizasyonlarda çok destek veriyor, bundan da çok memnunum.
İkinci olarak internet sitelerimizde yaptığımız yayınları söyleyebilirim. Bunlar önemli oluyor. Onun dışında bir ülkede satış yapabilmek için servis ağımızın iyi olması gerekiyor. Sattık, bitti, demekle olmuyor. Oralarda kullanıcılarımızın mağduriyetlerini gidermek için hem satış, hem de servis ağı olması gerekiyor. Bunun olması müşteriye güven veriyor.