Pandemi sürecinde verdiği sınav ile her duruma ne kadar hızlı adapte olabildiğini ve çözüm odaklı olduğunu gösteren ağaç işleme makineleri sektörü, alt yapısını sağlamlaştırmış, kaliteli üretim yapan firmaları ile avantajlı bir sektör. Arel Motor da sektörün önemli ihtiyaçlarını karşılayan, dinamik ve tecrübeli bir firması. Sektöre spindle motorlar üreten Arel Motor’un Üretim Müdürü Hakan Arcağ, pandemide 2’inci çeyrek dışında sıkıntı yaşamadıklarını söyledi. Yılda 6 binden fazla spindle motor ürettiklerini dile getiren Arcağ, yerli üreticiyi daha çok destekleyici kararlar alınmasını beklediklerini ifade etti.
Hakan Arcağ ile Arel’i, sektörü, pandemiyi ve 2021’den beklentilerini konuştuk…
Firmanızdan bahseder misiniz?
Firmamız 1987 yılında Aydın Arcağ tarafında kuruldu. Aydın Bey, 1960’lı yılların sonlarından itibaren elektrik motorları, alternatörler, yüksek devirli motorlar vb. ürünlerin ilk olarak tamirlerinde, sonrasında ise üretiminin her aşamasında bulunmak kaydı ile kendini geliştirmiş ve 10 yılı aşkın bir üretim tecrübesiyle AREL firmasını kurmuştur. Firmamız, tamamen üretim odaklı çalışmakta olup, kurulduğundan beri sürekli kendini geliştirerek yeni ürünler tasarlamış ve üretmiştir.
Ürünlerinizi anlatabilir misiniz?
Bugün AREL olarak ürün gruplarımıza baktığımızda 300’den fazla ürün ve ürün çeşidimizin olduğunu görüyoruz. Üretimini yaptığımız bu ürünlerin büyük çoğunluğu, Türkiye’de ilk defa firmamız tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir.
Ana ürün gruplarımızdan SPINDLE motorlar, ağırlıklı olarak ağaç-metal-mermer-cam işleme makinelerinde vb. kullanılmaktadır. Bu işleme makineleri, yüksek hassasiyet ve hız gerektiren makinelerdir ve kullanılan SPINDLE motorlar makinelerin ana kalemlerinden biridir.
Ağaç işleme makinaları olarak adlandırılan kenar bantlama, delik açma, kopyalama vb. makinelerde kullanılan, artık standarda oturmuş spindle motorlarımız dışında, özel amaçlı üretilen ‘cnc-router’larda kullanılan standart ve standart dışı spindle motorlarımız da mevcuttur.
Firmamızın bünyesinde hâlihazırda 100’den fazla çeşit SPINDLE üretilmektedir ve müşterimizin istekleri doğrultusunda farklı taleplere cevap verebilmek adına özel imalatlar da yapılmaktadır.
Üretim tesisiniz hakkında bilgi verir misiniz?
Firmamız, Ankara’nın en önemli organize sanayi bölgesinde, 10 bin metrakare açık alan ve 5 bin 500 metrekare kapalı alanda üretim yapmaktadır. Toplamda 65 personelimiz ve fabrikamızda bulunan 50’dan fazla CNC tezgahı, bobin sarma makinası, bobin yerleştirme makinası vb. gibi üretimimize özel geniş makine parkımız ile tamamen üretim odaklı çalışmaktadır.
Yıllık üretim adediniz nedir?
Fabrikamızda yılda 6 binden fazla standart ve özel üretim SPINDLE motor imalatı yapılmaktadır ve ürettiğimiz ürünleri, 4 kıtada 20’den fazla ülkeye ihraç etmekteyiz.
‘Sektördeki firmaların çoğu Arel ürünleri kullanıyor’
İç pazarda durumunuz nedir? Sektördeki yerinizden bahsedebilir misiniz?
Ağaç işleme makinelerinde dünyada çok önemli bir pazar payı sahibi olan ülkemizde, çok ciddi ve yüksek sayıda makine imalat firması bulunmaktadır ve bu firmaların çoğu AREL marka spindle motorlar kullanmaktadır.
İhracat yapıyor musunuz? İhracatınızın üretimdeki payı yüzde olarak nedir? (2019 rakamlarıyla)
Tabi ki ana müşteri grubumuz Türk makine imalatçıları, fakat ihracatın da ciromuzda önemli bir yeri var. Direkt ve dolaylı olarak yurtdışına gönderdiğimiz ürünlerimiz, toplam ciromuz içinde yaklaşık yüzde 25’lik bir paya sahiptir.
Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
Ağırlıklı olarak Türki cumhuriyetleri, balkan ülkeleri ve Rusya olmak üzere İspanya, İran’a düzenli ve adetli olarak sevkiyatlarımız mevcut.
İthalat yapıyor musunuz? Hangi ülkelerden?
Firmamız mümkün olduğu kadar üretim odaklı olarak çalışmaktadır. Üretimlerimizde bütün ürünler, olabildiğince kendi fabrikamızda ve kendi kontrolümüzde üretilmektedir. Bunun yanında rulman gibi ana ve önemli kalemlerde de dünyanın önde gelen ve kendini ispatlamış firmaların ürünlerini tercih ediyoruz.
‘İkinci çeyrek dışında sıkıntı yaşamadık’
Pandeminin sizin işlerinize etkisi ne düzeyde oldu?
Pandemi süresince dünyamızın ve ülkemizin içinden geçtiği çok zorlu bir süreç var ve bu süreci en az hasarlı kapatmayı ümit ediyoruz. Maalesef bütün sektörleri etkilediği gibi pandemi süreci bizi de etkiledi. Ancak pandeminin ikinci çeyrek dönemi dışında bir sıkıntı yaşamadık. Bu sıkıntı da siparişlerin biraz azalması oldu, fakat bu süreci de üçüncü dönemde kat be kat telafi edebildik. Şu an için aldığımız siparişlere yetişmekte zorlanıyoruz.
Pandemi sonrası üretim ve ihracatınız nasıl etkilendi?
Maalesef Kovid-19’a yakalanan arkadaşlarımız oldu ve belli sürelerde karantinada kalmak zorunda kaldılar. Bu süreç zarfında üretimimiz ciddi anlamda etkilendi ve ister istemez aksadı. İhracatımız da maalesef etkilendi bu süreçten, ama müşterilerimiz de benzer sıkıntılar yaşadıkları için anlayışla yaklaşıyorlar. Biz de bu güveni boşa çıkartmamak adına elimizden geleni yapıyoruz.
‘Dövizdeki artış maliyete yansıyor’
2021’den beklentileriniz nedir?
2020 yılı gerek pandemi, gerekse döviz fiyatlarındaki hareketlerden dolayı ülkemiz adına sıkıntılı bir yıl oluyor. Döviz kurlarındaki ciddi artışlar, bizim de maliyetlerimize etki ediyor. Bu da müşterimize ve onların müşterilerine yansıyor.
Ancak işin diğer boyutu da şu; yüksek döviz kurlarından dolayı ithal edilen ürünlerin de maliyetleri arttığı için bizi tercih eden üreticiler de mevcut.
Ekonomi yönetiminden beklentileriniz var mı?
Hükümetimizin yerli üreticiyi daha çok destekleyici kararlar almasını, ithal edilen malzemelerin kalite bakımından ülkemize yarar sağlayacak ürünler olması konusunda gerekli önlemleri almasını bekliyoruz.
‘Sanayiciyi tanıtmaktan vazgeçmemeli’
Sektörün çatı kuruluşu AİMSAD’ın faaliyetlerini nasıl buluyorsunuz? Talepleriniz var mı?
AİMSAD gerek organizasyon şeması, gerekse tüm çalışan personelinin özverili çalışmalarından çok memnunuz. Beklentilerimize gelirsek, ülkemizin gurur kaynağı olan sanayicilerimizi her platformda tanıtma çabalarından asla vazgeçmemeleri.