Ağaç işleme makineleri sektörünün Avrasya’daki en büyük ihtisas fuarı olan Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar ve El Aletleri Fuarı WoodTech, 19-23 Ekim 2023 tarihleri arasında 98 ülkeden 3 bin 881 yabancıyı İstanbul’da ağırladı.
Alanında Avrasya’nın en büyük fuarı olan Ağaç İşleme Makineleri, Kesici Takımlar ve El Aletleri Fuarı WoodTech, 19-23 Ekim tarihleri arasında RX Tüyap’ın uluslararası deneyimi ve Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği’nin (AİMSAD) sektör gücü ve birleştirici yapısıyla, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 36. kez düzenlendi. 3 bin 881’i yabancı alıcı olmak üzere 22 bin 381 ziyaretçiyi İstanbul’da bir araya getiren WoodTech Fuarı’nda 2,5 milyar TL’lik ticaret hacmi yakalandı. Geçen yıl 35’incisi düzenlenen fuarda 1,2 milyar TL’lik ticaret hacmi yakalanmıştı. Bu yıl yabancı ziyaretçide yükselişe geçen ülkelerin başında Azerbaycan, Avusturya, Bosna Hersek, Hırvatistan, Fransa, İtalya, Makedonya, Karadağ, Portekiz, Polonya, Slovakya ve Yunanistan geldi. Fuarın ilk günü gerçekleştirilen açılış töreninde AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş, Avrupa Ağaç İşleme Makinesi Üreticileri Federasyonu (EUMABOIS) Başkanı Luigi De Vito ve RX Tüyap Fuarcılık Genel Müdürü Berkan Öner yaptıkları konuşmada, WoodTech Fuarı’nın, ağaç işleme makine sektörü için taşıdığı öneme vurgu yaptılar.
“WoodTech, ağaç işleme makine sektörünün ilerlemesine katkıda bulunma ve geleceğini şekillendirme amacımızın bir yansıması”
AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş WoodTech 2023 Fuarı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada; “Ağaç işleme makine sektörünün öncüleri olarak bu heyecan verici organizasyonun 36. kez açılışını yapmak için buradayız. Bu fuarı ağaç işleme teknolojileri dünyasının merkezi haline getiren her birinize hoş geldiniz demek istiyorum. Hepimizin bildiği üzere fuarımızın kapılarını başka bir heyecanla açıyoruz. WoodTech Fuarı bu yıl ilk defa tek başına organize ediliyor. 10 holde 5 gün boyunca yüzde 30 büyüyerek yoğun bir şekilde geçmesini beklediğimiz fuarımızın organize edilmesini sağlayan RX Tüyap Fuarcılık Ailesine, ağaç işleme makine sektörünün siz değerli temsilcilerine ve derneğimiz AİMSAD’a teşekkür ediyorum. Ağaç işleme makine sektörü, yıllar içinde büyük bir evrim geçirdi. Teknolojinin hızla değiştiği, çevre dostu uygulamaların önem kazandığı bir dönemde bulunuyoruz. WoodTech Fuarı sektördeki son gelişmeleri, yeni ürünleri ve en iyi uygulamaları sergilemek için önemli bir platform. Aynı zamanda iş birliği ve deneyim paylaşımı için de çok önemli avantajlar sunuyor. WoodTech, ağaç işleme makine sektörünün ilerlemesine katkıda bulunma ve geleceğini şekillendirme amacımızın bir yansımasıdır. Bu fuarın başarılı bir şekilde gerçekleşmesine katkıda bulunan herkese bir kez daha derneğim ve şahsım adına teşekkür ederim. Hepinize verimli görüşmeler ve başarılı bir fuar dilerim” diye konuştu.
“WoodTech Fuarı’nı geçen yıla göre yüzde 30 büyüme başarısıyla açıyoruz”
WoodTech Fuarı’nı 36. kez organize etmekten dolayı duydukları mutluluğu dile getirerek konuşmasına başlayan RX Tüyap Fuarcılık Genel Müdürü Berkan Öner; “Avrupa’nın ikinci, bölgesinin ise konusunda en etkili ve en büyük ticari fuarı olan WoodTech, 36. buluşmasında, 25 yıldır birlikte düzenlendiği Intermob’tan ayrılarak tek başına yol alıyor. Bu yıl WoodTech Fuarı’nı geçen yıla göre yüzde 30 büyüme başarısıyla 7 ülkeden 318 firma ve firma temsilciliğinin katılımıyla açıyoruz. Yıl boyu yurt içi ve yurt dışı pazarlarda yoğun bir şekilde online ve yüz yüze tanıtım çalışmaları gerçekleştirdik. Yurt dışında Almanya-Hannover LIGNA, Amerika-Las Vegas AWFS, Sırbistan ALL4WOOD, İtalya Xylexpo’da AİMSAD’la birlikte fuarımızı tanıttık. Türkiye ağaç işleme endüstrisinin en etkili platformu olan WoodTech Fuarı’na 20 bini aşkın ziyaretçi bekliyoruz. Tüyap, yurt dışı ofislerimiz, yurt dışında iş birliği yaptığımız kurumlar ve acentalarımız destekleriyle Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar ve Kuzey Afrika’dan 30 ülkeden 300’e yakın yurt dışı ziyaretçisini alım heyeti programı kapsamında fuarımızda ağırlıyoruz. İş birliği içinde olduğumuz AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş başta olmak üzere tüm yönetim kuruluna ve üyelerine, fuarımızı uluslararası platformlarda tanıtmamıza destek olan, endüstrinin gelişmesine yön veren, katılımlarıyla bizi onurlandıran EUMABOIS Başkanı Luigi De Vito’ya, değerli basın mensuplarına, katılımcılarımız, ziyaretçilerimiz ve konuklarımıza, fuarımızın hazırlanmasında emeği geçen AİMSAD çalışanlarına ve Tüyap Fuarcılık Grubunun tüm ekiplerine teşekkür ederiz” diye konuştu.
“Türkiye’de ulusal ekonomi düşük maliyetli üretimden, bilgi tabanlı endüstrilere ve inovasyon odaklı süreçlere kayıyor”
36. WoodTech Fuarı’nın bir parçası olmaktan onur duyduğunu ifade eden EUMABOIS Başkanı Luigi De Vito; “Bugün özel bir gün çünkü WoodTech ilk kez tek başına organize ediliyor. Öncelikle bu güzel davet için organizatörlere ve ayrıca destekleri için üyemiz AİMSAD’a teşekkür etmek istiyorum. Bu vesileyle, EUMABOIS olarak, WoodTech paydaşları içinde ağaç işleme makineleri sektörünün daha da geliştirilmesi için iş birliğine olan bağlılığımızı teyit ediyoruz. 2022 üretim yılında Türkiye’de katma değerin GSYİH içindeki payı yüzde 22,6 oldu. Bu rakam 199,89 milyar dolara tekabül ediyor ki, bu da 2021’e göre yüzde 9,9’luk net bir artış anlamına geliyor. Bu rakamlar bize Türkiye’de son 10 yılda önemli ve sürekli bir iyileşme olduğunu gösteriyor. Bu eğilim, ulusal ekonominin düşük maliyetli üretimden, bilgi tabanlı endüstrilere ve inovasyon odaklı süreçlere doğru kaydığını gösteriyor. Üyemiz AİMSAD ekim ayında Venedik’te düzenlenen EUMABOIS Genel Kurulu’nda, ağaç işleme makine pazarındaki son trendleri bizimle paylaştı. 2023’ün ilk 8 ayında Türk ağaç işleme makineleri ihracatının 100 milyon değerine ulaştığını gördük. Ayrıca artan üretim ve yurt içi satış trendini de fark ettik. Doğru yerde olduğumuzu biliyoruz. Türkiye, genç nüfusu, dinamik girişimci sınıfı, Avrupa ile Asya arasındaki avantajlı coğrafi konumuyla üretim merkezi haline gelmiş durumda. Eminim ki bu başarı ağaç işleme makine sektörünü daha da ileriye taşıyacaktır” dedi.
“WoodTech Fuarı’nın sektör ihracatına katkısı büyük”
AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş, fuar sonrasında yaptığı değerlendirmede ise şu ifadeleri kullandı: “5 gün süren fuarımızda 100’e yakın AİMSAD üyemizin katılımıyla 2,5 milyar TL’lik ticaret hacmi yakaladık. Bu rakam, üretim ve ihracat odaklı çalışan sektörümüz için kritik önem arz ediyor. WoodTech’in sektör ihracatına katkısı büyük. Diğer yandan fuarımızın Intermob’la bu yıl ilk kez ayrı tarihlerde düzenlenmiş olması, gerçek ağaç işleme makinesi alıcılarına daha verimli odaklanmamıza vesile oldu. Gelecek yıl 12 Ekim’de kapılarını açacak fuarımızda hem yabancı ziyaretçi sayısında hem de ticaret hacmimizde en az yüzde 20 artış hedefi koyduk. Geçen seneyi 152 milyon dolar ihracatla kapatan sektörümüzün 2023’ü 170 milyon dolar ihracatla kapatacağını öngörüyoruz. Bunun sinyallerini WoodTech’teki yabancı iştahından aldık. Türkiye’nin, ağaç işleme makineleri sektöründe dünyada söz sahibi ülke konumuna gelme potansiyeli çok yüksek.”