2. Ağaç İşleme Makineleri Paneli’nde akademisyenler de kürsüde söz aldı
2. Ağaç İşleme Makineleri Paneli’nde akademisyenler de kürsüde söz aldı

Geçen yıl nisan ayındaki İZWOOD Fuarı çerçevesinde ilki yapılan Ağaç İşleme Teknolojileri Paneli’nin ikincisi, bu yıl 12-13 Nisan tarihlerinde sanayiciler ile akademisyenleri bir araya getirdi. İlki büyük beğeni toplayan panel, geçen yılki gibi bu yıl yine yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.  Geçen yıldan farklı olarak akademisyenlerin de söz aldığı panelde,  sanayici ve akademisyenlerden oluşan toplam 15 konuşmacı sunum yaptı.

Sanayi ile eğitimin, teori ile pratiğin bir araya gelememesini Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olarak gören AİMSAD, iki yıldır İzmir Ağaç İşleme Makineleri Fuarı-İZWOOD bünyesinde sektörde ilk denilecek bir projeye imza atıyor. Sektörde ilk kez sanayici ve akademisyenleri bir araya getirmek amacıyla AİMSAD Eğitim ve Satış Sonrası Hizmetler Komitesi tarafından geçen yıl ilki organize edilen Ağaç İşleme Makineleri Paneli, bu yıl 12-13 Nisan 2018 tarihleri arasında İZWOOD Fuarı sırasında AİMSAD 2. Ağaç İşleme Teknolojileri Paneli olarak gerçekleştirildi. Her yıl düzenlenerek gelenekselleştirilmesi amaçlanan bu panel ve buluşmalar ile sektördeki yetişmiş eleman ihtiyacının giderilmesinin ve sanayicinin talebine uygun olarak üniversitelerde araştırma yapılıp ürün geliştirilmesinin önünü açması amaçlanıyor.

 

Geçen yıl sadece sanayicilerin konuşmacı olduğu panel organizasyonunda, bu yıl sanayicilerin yanı sıra akademisyenler de konuşmacı olarak yer aldı. Geçen yılki panelin üniversite camiası tarafından çok başarılı bulunması, panelde konuşmacı olma konusunda akademisyenler tarafından ciddi bir talebi de gündeme getirmişti. Akademisyenlerden gelen bu isteği dikkate alan AİMSAD, panel öncesinde bu amaçla üniversitelere davetiye göndererek, panele bildiri ile gelme çağrısında bulundu.  Akademisyenlerden, okullarında ne çalışmalar yaptıklarını, sonuçlarının neler olduğunu, bu sonuçların sanayicinin ne işine yarayabileceğini, sanayicinin bu araştırmayı alıp ürüne dönüştürmesi noktasında bir katkılarının olup olmayacağını içeren bildiri özetleri göndermelerini isteyen AİMSAD, gelen bildirilerin arasından seçim yapıp panelde akademisyenlere söz verdi.

Geçen seneki gibi yoğun katılımla gerçekleşen panelde, 8 akademisyen ve 7 sanayici olmak üzere 15 konuşmacı sunum yaptı. Üniversite-Sanayi İşbirliği Platformu’nun oluşturulmasının hedeflendiği panelin ana teması  “Ahşap İşleme Teknolojileri” oldu.  Seminerde mobilya sanayi ile ahşap işleme teknolojisindeki gelişim serüveninin ilgili paydaşların katılımı ile bilimsel bir platformda paylaşılması ve tartışılması sağlandı. Katılım geçen seneyi aratmazken, akademisyenler yine geçen seneki gibi  panele katılımın yanı sıra fuarı gezip, sektördeki en son teknolojiler hakkında bilgi alma ve ürünleri yakından inceleme şansı buldu.

Panele 48 üniversiteden 70 akademisyen katıldı

AİMSAD 2. Ağaç İşleme Teknolojileri Paneli’nin ilk günü “Sektörün Yapısal Görünümü ve Üretim Teknolojileri” oturumu ile başladı. Bu oturumda sırası ile Prof. Dr. K. Hüseyin Koç, Arif Onur Kaçak, Dr. Sabit Tunçel, Fatih Bayhan, Bülent Esen, Eray Ersoy, Kenan Arıcı ve Nezih Üstünkarlı panelist olarak konuşmalarını gerçekleştirdi. Panelin ikinci günü “Malzeme ve Teknolojik Uygulamalar” oturumu ile devam etti. Bu oturumda sırası ile Dr. Nadir Yıldırım, Fatih Direk, Doç. Dr. Ayhan Aytin, Caner Çam,  Prof. Dr. Öner Ünsal, Mustafa Ali Çağatay ve Cem Tekin panelist olarak konuşmalarını gerçekleştirdi.

Panele, Türkiye genelinden çeşitli üniversitelerden 70 akademisyen katılım sağladı. Katılım sağlayan akademisyenler arasında yapılan panel değerlendirme anketine ise 55 akademisyen görüş bildirdi. Yapılan anket kapsamında, konu başlıkları olarak panel konusu, panel malzemeleri, konuşmacılar, eğitim ortamı, eğitim programının tasarım ve organizasyonu ile genel ortamın değerlendirilmesi istendi.  Anket sonuçlarına göre AİMSAD 2. Ağaç İşleme Teknolojileri Paneli, akademisyenlerden tam not aldı.