“Türkiye ağaç işleme makine sektörü dünyada iyi bir vizyon edindi”
“Türkiye ağaç işleme makine sektörü dünyada iyi bir vizyon edindi”

AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, A Para Kobi Platformu ve Ekotürk Ali Çağatay'la Ana Haber’in canlı yayın konuğu oldu. Başta ağaç işleme makine sektörüne ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Kaçak, 22-26 Ağustos tarihlerinde 35. kez organize edilecek WoodTech Fuarı ile ilgili bilgi verdi.

A Para Kobi Platformu ve Ekotürk Ali Çağatay'la Ana Haber’in canlı yayın konuğu olan AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak, önemli değerlendirmelerde bulundu. Sekiz yıllık geç bir dernek olduklarını ifade eden AİMSAD Genel Sekreteri Arif Onur Kaçak; “Mevcut üye sayımız 90’a ulaşmış durumda. Sektörümüzün yüzde 80 temsil gücüne sahip durumdayız. AİMSAD olarak ihracat rakamlarının ve sektörümüzün büyümesi noktasında çalışmalar yürütüyoruz. Derneğin kuruluşundan bu yana şahsım olarak 40 farklı yurt dışı fuarına katılım sağladım. Bu fuarların birçoğunda üyelerimizle birlikte pavilyon şeklinde katılım sağladık. Bu şekilde Rusya’da, Dubai’de, Amerika’da, İtalya’da, Almanya’da düzenlenen birçok fuara katılım sağlıyoruz. Sektörümüzün ihracatının bu seviyelere gelmesinde derneğimizin son sekiz yılda ciddi bir katkısı olduğuna inanıyorum. Rakamlarla bunu ölçemeyiz ama emeklerimizin sonucunun rakamlara yansıdığına inanıyorum” dedi.

AİMSAD’a üye olan 90 firmanın yaklaşık 85 tanesinin üretici konumda olduğuna değinen Kaçak; “Ağaç işleme makineleri konusunda standart ve standarttın üzerinde olmak üzere hemen hemen bütün makineler Türkiye’de üretiliyor. Son 5 yıl içerisinde sektörümüzün bazı üretim kaleminde yüzde 50, bazı ihracat kaleminde yüzde 60’tan fazla büyümeler gerçekleşmiş durumda. Gerek üye firmalarımızın gerekse üye olmayan firmaların çok büyük emekleri söz konusu. Türkiye ağaç işleme makine sektörü iyi bir vizyon edindi” diye konuştu.

“Yabancı firmalar yerli imalatçılarımıza kendi markalarıyla makine ürettirmeye başladılar”

Türkiye’de üretimi yapılan ve henüz yapılmayan ürün gruplarıyla ilgili bilgi veren Kaçak; “Tomruk kesildikten sonraki süreç birincil proses dediğimiz süreç oluyor. Tomrukla işlem yapan makinelerin tamamı Türkiye’de üretilebilir durumda ve üreten firmalarımız da çok köklü kendi ürün gamlarında da dünyada da iyi bir marka olmuş firmalar. Özellikle iyi bir orman ülkesi olan Rusya, Ukrayna, Litvanya gibi ülkelerde çok büyük potansiyele sahipler. Belli bir aşamadan sonra bunları birleştiren makineler devreye giriyor. Bunlarda masif veya masa, sandalye gibi herhangi bir işlem uygulanmadan sıkıştırarak birleştiren makineler veya sıkıştırarak birleştirmeden önce sıkıştırılacak alanları karşılıklı olarak açan makineler. Türkiye’de bu ürün gruplarında müşteriye hakimiyet konusunda Almanlar biraz daha önde. Ama bununla ilgili de gelişmeler var, çok kısa bir sürede bu makinelerde de gelişim sağlanacağını düşünüyorum. Akabinde ikinci proses dediğimiz panel makineler var. Bu makinelerle günlük hayatımızda karşımıza çıkan masa, sandalye, MDF ya da longa levhalardan yapılmış mutfak dolapları, yatak odası dolapları, ikinci proses makineler ile yapılıyor ve bunların tamamı Türkiye’de üretiliyor. Bunların dışında bazı özel makineler var, bunların bir kısmı üretiliyor, bir kısmı üretilemiyor. Yine burada Almanya ve İtalya’dan birtakım ithalatlar var. Hatta bu makineleri Almanya’da, İtalya’da üreten firmaların çoğu Türkiye’ye yatırım yapmış durumda. Henüz üretime başlamadılar ama ben yakın zamanda Türkiye’nin ağaç işleme makine sektöründe ya yerli üreticilerimizle iş birliği yaparak ya da kendi imkanlarıyla üretim yapacaklarını düşünüyorum. İhracata yansıyan güzel gelişmelerin en büyük göstergesi; yabancı firmalar özellikle İtalyan firmalar bizim yerli imalatçılarımıza kendi markalarıyla makine ürettirmeye başladılar. Bizim adımızda bu çok sevindirici bir haber çünkü kendi belirledikleri kalitede ürün üretebildiğimizi gösteriyor. Hatta birçoğu kendi markalarıyla ürettirdikleri makineleri yurt dışına dağıtıyor. Yurt dışına gittiğimizde üzerinde farklı bir markanın amblemi olsa da biz o makinenin üyemiz tarafından üretildiğini çok net görüyoruz. Bu gelişmelerden de gurur duyuyoruz” diye konuştu.

“Daha iyi yerli yazılımlar için biraz zamana ihtiyaç var”

Yazılımlarla ilgili son gelişmeleri aktaran Kaçak; “Biliyorsunuz özellikle pandemide, seyahatlerin kısıtlanmasıyla satılan, üretilen özellikle ihraç edilen makinelerin birçoğunda servis yerinde verilemedi. Burada bazı girişimciler çok hızlı bir şekilde, uzaktan yazılımsal problemleri, elektrik ya da otomasyon anlamında müdahale edilebilir türde olacak şekilde bazı yazılımları yaptılar. Bazı üyelerimiz çalışmaya da başladılar, güzel geri dönüşler de alıyoruz. Yani buradan Rusya’daki bir makineye gerektiğinde sadece uzaktan bağlanarak müdahale edebilir duruma geldik. Mekanik arızalarda bunlar mümkün değil ama en azından bu tarz yaşanacak sorunlarda uzaktan müdahale edebilir hale geldik. Tasarım yazılımları konusunda da birtakım girişimler var ama piyasanın yaygın olarak kullandığı yazılımlara yerli üretim olarak yakalayabilmek için biraz zamana ihtiyaç var. Yerli yazılımların üretimi konusunda da derneğimizle iletişime geçen firmalara da yardımcı olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yerli motor üretimine değinen Kaçak konuyla ilgili şu bilgileri verdi; “Bizim kendi üyelerimizde de iki tane motor üreticisi var. Yurt içinde bazen müşterinin de talebine bağlı olarak tercih edilebiliyor. Burada durum nerede değişiyor, tamamen üretilen motorun yurt dışındaki markalaşma süreci aslında. Çünkü siz Avrupa’da bir fuara gittiğinizde Avrupalı bir üreticiyle benzer kaliteyi yakalamak durumundasınız. Ancak yurt içinde birçok üyemiz, yine üyemiz olan motor üreticileriyle iş birliği içindeler” dedi.

Arif Onur Kaçak; “22-26 Ekim 2022 tarihleri arasında Tüyap’ta gerçekleşecek olan WoodTech Fuarı bu sene 35’inci kez organize ediliyor. Fuarımızla birlikte eş zamanlı olarak İntermob Fuarı da düzenleniyor. Burada 50 bin metrekarelik bir alanımız var, bunun yarısını ağaç işleme makine sektörü doldurmuş durumda. Geçen yıl fuarımızı 50 bin kişi ziyaret etmişti ve bunun 10 bini yabancıydı. Bu yıl da Tüyap’tan aldığımız geri bildirimler neticesinde yurt dışı ziyaretçileri açısından 10 binin altına düşmeyeceğiz. Yine 50-55 bin bandında bir ziyaretçi bekliyoruz” şeklinde konuştu.